Dimboola station. This great photo was taken by my son Craig

Saturday, 7 January 2017

Auscision C43-44 and the beginning of 2017

It has been a while since posting. Just before christmas, my two Auscison C44's arrived and laid in wait till the festive celebrations were over. These been 6001 in QRNational bronco livery and GWU  005. I had purchased the Locpilot V4 decoders some time ago and these were installed almost immediately but not programed. (Eazy enough, just follow the instructions on the sheet provided). Just beware, the more times you take the body on and off, bits will begin to fall off.

First to be programmed was 6001, which immediately hit a snag with the head lights been on all the time. No problems with the GWU 005, it was fine. On closer examination, the wiring on 6001 did not follow to the same solder position as on the GWU version. Later, also learnt that the motor and headlight wiring was incorrect on the main board, see https://www.facebook.com/FullThrottlePrecision/posts/718429844975415 
This corrected the headlight being on all the time, but still have no front marker lights.
Next problem. The GWU is suppose to run in consist with my GWA. Now each of these work perfectly under DCC by themselves. Headlights switch on and off, till they were programmed as a consist. Headlights are now on, or off, depending on whether the consist was set up with each locos lights been on or off. (This sound strange. For the lights to be on, they had to be on when the consist was set up. They change direction, but will not turn off when the headlight function button is pushed). Both have the same decoder and I use a NCE system. Both my GT46 SCT locos have the same decoders and lights turn on and off in a consist.

Other end of the year my: RQKY container wagons arrived. (If the bogies do not swing to well, just unscrew and remove the paint around the mounting point. Also beware, some of the screws have not been screwed in too well and could be really tight). Its a pity there is no way of mounting containers to these wagons, as no pins were supplied like SDS. (I stand corrected. Olaf, see correspondence, is correct, the locating pins are in the box. Who would have thought to lift out the white insert cradle to see what was underneath!!!)
If you want to see what is right or wrong with these wagons, check out the Scott's Barcoola blog. http://barcoola.blogspot.com.au/2016/09/auscision-rmx-aqmx-aqsy-rqky-rqmf-rqmy.html


  1. Hi Andrew,
    just reading in your actual post, that there were no pins for container supplied with the RQKY. I have Pack SCW-9 and the bag with the container pins is fixed with tape to the underside of the white plastic inlet.
    (from Escheburg, Germany)

  2. Hi Olaf, I have not actually taken the plastic insert out of the box. Will have to have a look. Thanks. Andrew

  3. Hi Andrew. I have heard of the consisting problems with the GT46 and the C43s when using NCE. I don't have an answer but suspect its to do with the different light wiring of the two locos. I use Roco Blue radio DCC and ESU V4 sound decoders and everything is fine when consisting. Roco uses the European system of consisting which is very easy to do and quite different to the US method. Maybe its to do with the NCE way of consisting. I use NCE on one of my 2 programming tracks (use this for decoders that don't fully work on Rico when programming) so will try it and see if I get the same result as you. Cheers. Don Moyses